1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı Kutladık

04 Temmuz 2019 Tarihinde Eklendi 213 Kez Okundu

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Çeşme Deniz Şehitliği’nde gerçekleştirilen törenle kutlandı. Törene; Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Özyeğin, Çeşme Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz; Sahil Güvenlik Bot Komutanları, Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat, Ulusoy Çeşme Liman İşletmesi Müdürü Celal Ulaş, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle birlikte çok sayıda vatandaşımızın katılımıyla gerçekleştirildi.

Deniz Şehitleri Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat gerçekleştirdi. Aykanat konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Bugün 1 Temmuz Kabotaj hakkının 93. yıldönümü. Deniz gücünün donanma ile birlikte ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limancılık faaliyetleriyle bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisi ile teşvik edilmesinin de yıl dönümüdür. Ülkemiz Asya ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi gören Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi önemli denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren 2 önemli su yoluna sahip ekonomik ve stratejik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Bu konumun sunduğu fırsatları değerlendirerek dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almamız hepimizin ortak dileğidir. Bu çerçevede son yıllarda yapılan uygulama ve kazanımlara bakıldığında yurtdışındaki denetimlere bakıldığında kara listede olan gemilerimiz beyaz listeye geçmiş, halen beyaz listede yerini korumaktadır. Ege Denizi’ndeki mavi turlar yabancı bayraklı gemilerle yapılmaktayken bugün dünyanın en büyük mavi tur filosuna sahibiz. Ülkemizdeki denizcilik eğitimi uluslararası düzeyde kabul görmüş, gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Bugün gemi adamı sayımız 112 bin olup Çin’den sonra dünyada ikinci sıradayız. Amatör denizciliğin geliştirilmesi maksadıyla liman başkanlıklarınca yapılan eğitim ve sınav sonucunda Türkiye çapında amatör denizci belgesi olan kişi sayısı 220 bin’den 653 bin’e yükselmiş, Sadece Çeşme Liman Başkanlığı’nda 3.500 kişiye söz konusu belge düzenlenmiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözleri doğrultusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şevk ve azimle çalışacağımızı belirterek tüm denizcilerin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlar ülkemize ve tüm denizcilerimize hayırlı olmasını diler, saygılarımı sunarım” dedi.

Deniz Şehitlerinin anısına Çeşme açıklarında denize çelenk bırakılması ile resmi program sona erdi.

Çeşme Liman Başkanlığı ve Çeşme Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında; yüzme yarışları, halat çekme yarışması, tabak çıkarma ve yağlı direk yarışması düzenlendi.

Deniz Ticaret Odası, Çeşme Marina, Çeşme Denizciler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Ulusoy ve Derin Doğa Dalış Merkezi’nin destekleriyle gerçekleştirilen etkinliğe; Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Özyeğin, Çeşme Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Sahil Güvenlik Bot Komutanları, Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat, Ulusoy Çeşme Liman İşletmesi Müdürü Celal Ulaş, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Osman Kabasakal’ın sunuculuğunu gerçekleştirdiği yarışların tüm kategorilerindeki kazananlara Çeşme Belediyesi tarafından altın armağan edildi. Altın ödülünün yanı sıra, madalya ve Reis Yatçılık tarafından kol saati de hediye edildi.

18 yaş altı erkekler yüzme kategorisinde 1. Onur Carti olurken, 2. Egemen Yamacı, 3. Doğan Sezer oldu. Kazananların ödülleri Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat tarafından verildi.

18 yaş üstü yüzme yarışmasında; 1. Derya Tığlı, 2. Oktay İstanbul, 3. İsmet Konut ödüllerini İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yarbay Emin Yılmaz’dan aldı.

Tabak çıkarma yarışmasının kazananı Alper Karatepe ödülünü İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev’den aldı. Aynı zamanda yağlı direk yarışmasını da kazanan Karatepe ödülünü Çeşme Belediye Başkanımız M. Ekrem Oran’dan aldı.

Halat çekme yarışmasında ise Alper Karatepe, Adem Onat, Muhittin Okan, Orhan Sebep ve Berke Aksoy’dan oluşan takım kazandı. Kazananlara ödülleri Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin tarafından verildi.