Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği

Çeşme Belediyesi'nin ilçedeki tarım faaliyetlerini desteklemek ve karakteristik bir değer olan sakız koyununu yaşatmak için düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği ilçenin Ovacık Mahallesi'nde gerçekleşiyor. Organik cennet Ovacık'ın sakinleri festival süresince, en güzel ve doğal ürünlerini stantlarda sergiliyor. İlçede yaşayan sakız koyunları yetiştiricilerinin kıyasıya mücadele ettiği Sakız Koyunu Yarışması ise oldukça çekişmeli geçiyor. 'Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Sakız; Koyun, Koç, Dişi ve Erkek Toklu'olmak üzere dört kategorinin birinci, ikinci ve üçüncülerine ve sakız kuzularına ödüller veriliyor.

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'nin, sadece eğlenceli bir etkinlikten ibaret olmadığını vurgulayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, sakız koyununun süt ve yavru verimi itibariyle Türkiye'nin en verimli ırkı olduğunu söyledi. Şenliğin, karakteristik bir tür olan sakız koyununun yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmanın yanı sıra endemik türler olan sakız ağacı, beyaz soğan, kekik ve lavantayı da korumak ve yaşatmak amacını taşıdığını kaydetti.