Alaçatı Ot Festivali

Alaçatı’mız, Hacı Memiş Ağa’nın ilk bayındırlık çabalarının başladığı günden bu yana yani yaklaşık 200 yıldır durmaksızın bir gelişim ve değişim içinde oldu. Beldemiz özellikle son on yıldır özel sektör ve yerel yönetim işbirliği, Alaçatı’da yaşamayı tercih edenlerin gönüllü katkıları ve halkımızın karşılıksız çabaları ile turizm bakımından örnek gösterilecek bir gelişme ivmesi kazandı.

Alaçatı sevdalıları olarak, bizim için otellerin doluluk oranı kadar çevre temizliği, gelen turist sayısı kadar değerlerimizi yaşatmak ve bunları sonraki kuşaklara ve konuklarımıza aktarmak önemliydi.

Alaçatı Ot Festivali bu düşüncenin ürünü olarak doğdu.

Çevrenin ve doğal beslenmenin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşılmaya başlandığı günümüzde bizler Alaçatı’nın, Alaçatı’lıların yüzyıllardır yaşattığı bir özelliğini, kültür birikimini, ülkemize ve dünyaya tanıtmaya karar verdik.

Bu nedenle Alaçatı doğasının zenginliğini, otlarının çeşitliliğini tanıtmak ve bu otlarla pişirilen geleneksel yemeklerinin kaybolmaması için, bu festivali düzenlemeyi kararlaştırdık.

İlkini 2010 yılında düzenlediğimiz Alaçatı Ot Festivali’nin 6.sını bu yıl “Ebegümeci” temasıyla gerçekleştiriliyor.

Alaçatı’yı bahar tazeliğinde yaşayabilmek bir ayrıcalık! Bu nedenle her bahar, doğanın uyandığı, bin bir çeşit otun çevremizi bezediği bir dönemde bu festivali yapıyor ve bunun geleneksel hale gelmesini istiyoruz.

Alaçatı’nın doğallığına, kucaklayıcı sıcaklığına kaynatılmış reçellerin, bin bir otla yapılmış yemeklerin, böreklerin üzerine serpilmiş çörekotlarının kokusu karışsın istedik bu festivali düzenlerken.

Bu festival yarışmadan öte bir şey. Festival bahanesiyle doğa hakkında bildiklerimizi aktarmak, bilmediklerimizi öğrenmek, yeni tatlara yeni dostluklar eklemek amaç!

Alaçatı’nın korunmuş mimarisinin bezediği dar sokaklarında dolaşmak, gülen yüzlü güzel insanlarla bu güzellikleri paylaşmak, hiç tanımadığımız, adlarını bile bilmediğimiz insanlarla sohbet edip, ağız dolusu kahkahalar atmak için tüm doğa dostlarını bekliyoruz.

Kısacası, “O anı yaşadım” diyebilmek!

Tanıdık, tanımadık herkesi, bu keyfi bizimle paylaşmaya çağırıyoruz.

Festivalimizde her yıl bir önceki yılda yemek yarışmasına katılan tüm yemeklerin tariflerinin derlendiği bir kitap ziyaretçilerimiz ile buluşuyor. İnsanlığa miras kalsın, gelecek kuşaklara aktarılsın, binlerce yıldır bu topraklarda biten otların adı yaşasın, unutulmasın istiyoruz.

Bu festivaller, Alaçatı’ya karşılıksız gönül vermiş insanların girişimi, emeği ve katkısıyla gerçekleşmekte.

Bu özveri olmasaydı ne bu festivaller gerçekleşebilir, ne bu festivalde yapılan yemeklerin tarifinin yer aldığı ve elinizde tuttuğunuz veya arşivinizde bulunan bu kitaplar gerçekleşebilirdi.

Katkısı ve emeği geçen tüm Alaçatı dostlarına, yüzlerce yıllık tarihin derinliğinden süzülüp gelen bir dostluk hissiyle teşekkür ediyoruz.

kaynak: http://alacatiotfestivali.com/index.html